لوله پلیکا - تک پلیمر

لوله پلیکا

امروزه در تمام کشورها انتقال آب آشامیدنی و جمع آوری آبهای سطحی و فاضلابها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است . خراب بودن لوله ها باعث آلودگی محیط زیست و حتی نشستهای ساختمانی می گردد از این رو لوله های پلیکا به دلیل خواص ویژه و بادوام بودن و ضریب اطمینان بالا نسبت به دیگر مواد پلیمری از اهمیت بیشتری برخوردار است .

لوله پلیکا چیست ؟

لوله پلیکا در واقع همان لوله U-PVC است که اولین تولیدکننده این لوله ، پلیکا نام داشت و به همین نام در ایران شناخته شد و عامه مردم نام پلیکا را برای لوله های U-PVC خاکستری رنگ انتخاب کردند و نام پلیکا بر روی این جنس لوله ماند.

لوله پلیکا تمامی خواص مواد U-PVC را دارد و به سختی صدمه می بیند و عمر طولانی دارد . این نوع لوله زنگ نمی زند و پوسیده نمی شود . به همین جهت لوله PVC در سیستم های آبی ، سیم کشی زیرزمینی و خطوط فاضلاب کاربرد فراوانی دارد .

U-PVC پس از پلی اتیلن یکی از پر مصرف ترین مواد پلیمری است .

تاریخچه پلیکا یا PVC

پلی وینیل کلرید یا پلیکا اواخر قرن نوزدهم کشف شد. دانشمندان با مشاهده گاز شیمیایی تازه ایجاد شده ، وینیل کلراید ، همچنین دریافتند که وقتی این گاز در معرض نور خورشید قرار دارد ، تحت یک واکنش شیمیایی (که اکنون به عنوان پلیمریزاسیون شناخته شده است) باعث بوجود آمدن ماده جامد با رنگ خارجی سفید می شود.

سالها بعد در دهه 1920 ، دانشمند لاستیک Waldo Semon توسط شرکت BFGoodrich استخدام شد تا یک لاستیک مصنوعی را برای جایگزینی لاستیک های طبیعی که به طور پرهزینه ای تولید می شود ، استخدام کند. آزمایشات وی سرانجام پلی وینیل کلرید تولید کرد. اگرچه تولید کنندگان محصولات از PVC به روش های مختلفی - در کفه های کفش ، توپ های گلف ، و کت های بارانی ، به صورت موردی استفاده کردند - اما کاربرد آن در جنگ جهانی دوم افزایش چشمگیری داشت. معلوم شد PVC جایگزینی عالی برای عایق لاستیکی در سیم کشی است و در کشتی های نظامی ایالات متحده بسیار مورد استفاده قرار گرفت. پس از سال 1945 ، استفاده ازآن در زمان صلح خیلی شدت گرفت.

فرایندهای مختلف تولید لوله پلیکا در شرکت تک پلیمر تشریح شده است :

  • گاز طبیعی تحت فشار گرم می شود تا اتیلن تشکیل شود. به این کار "ترک خوردگی" گفته می شود.
  • نمک سنگ معمولی (کلرید سدیم) با تولید الکترولیز تقسیم می شود تا کلر و آب قلیایی (کلسیم سدیم) تولید کند.
  • مواد نانو و کلر و اتیلن برای تشکیل مونومر وینیل کلرید (VCM) ترکیب شده اند.
  • مولکولهای VCM سپس به انتهای انتهایی (پلیمریزاسیون) می پیوندند تا زنجیرهای طولانی از پلیمر پلی وینیل کلرید (پلاستیک) تشکیل دهند.
  • پودر PVC نرمش پذیر ترکیب شده ، ذوب می شود و در لوله ها اکسترود می شود.
  • در نهایت لوله پلیکا تولید و آماده استفاده از آن در پروژه های مختلف می باشد.

تقریباً 90 درصد U-PVC تولید شده در جهان توسط یکی از سه فرآیند اکستروژن و قالب گیری تزریقی به محصول نهایی تبدیل می گردد . بیشترین مقدار پی وی سی اکسترود شده در ساخت انواع لوله پلیکا ( لوله های آب تحت فشار ، لوله های مجاری آب و فاضلاب ) به کار می رود .

لوله پلیکا با داشتن بالاترین خواص فنی و مکانیکی نیازهای اقتصادی و محیطی مناسبی را در دنیای امروز فراهم می نماید .

جدیدترین مدل از خانواده لوله های پلیکا ( U-PVC ) لوله مورد استفاده برای آب و فاضلاب در سراسر دنیا پوش فیت U-PVC است که نشت نمی کند و به آسانی نصب می شود .

PVC (پلی ونیل کلراید ) اولین بار درآلمان تولید گردید . این لوله ها از درصد بالایی ( مثلاً 90 درصد ) از پلیمر پی وی سی یا پلی ونیل کلراید ساخته می شوند . در ساخت و تولید این لوله ها نباید از مقدار زیاد از مواد دوران کننده استفاده شود زیرا باعث نرم شدن لوله می گردد در غیراین صورت لوله تولید شده منعطف بوده و کاربردهای متفاوت با حالت سخت خود خواهند داشت.

لوله هایی که در ساخت و تولید انها از مواد دوران کننده کمی استفاده شده است اصطلاحاً پی وی سی سخت می نامند .

قیمت لوله پلیکا

قیمت لوله پلیکا بطور معمول بر اساس ضخامت و نوع آن اعم قوی، نیمه قوی و یا معمولی بودن کلاس فشاری لوله پلیکا و همچنین نوع استفاده از آن که می تواند روی زمین و بطور دفنی زیر زمین و داخل بتن بکار برده شود، تعیین می شود. قیمت لوله پلیکا برای شاخه های 6 متری تعیین می شود و با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه معمولا قیمت لوله پلیکا نیز دستخوش نوسان می باشد. برای استعلام قیمت لوله پلیکا می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید. یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قیمت لوله پلیکا سایز لوله پلیکا یا همان قطر لوله است. قیمت لوله پلیکا در کارخانه های مختلف تولیدی متفاوت است و منشا این تفاوت در متریال بکار گرفته شده در فرآیند تولید لوله پلیکا می باشد. کارخانه لوله پلیکا تک پلیمر همواره از بهترین متریال موجود برای تولید لوله پلیکا بهره می برد و سعی ما بر این است  که لوله های پلیکا تولیدی دارای بالاترین کیفیت بوده تا در راستای رضایت مشتریان عزیز گام برداریم.

تولید لوله پلیکا

تک پلیمر در کنار بسیاری از تولید کنندگان نامی لوله پلیکا اقدام به تولید لوله پلیکا با کیفیت PVC مرغوب و مورد تایید سازمان استاندارد جهانی ASTM اروپا نموده است و مشتریان بسیاری جذب بازار خود نموده است. ما همواره سعی برآن داریم تا سهمی عظیم از مایحتاج لوله پلیکای در بخش صنعت را تامین نماییم و در این راستا موفق بوده ایم. گروه صنعتی تک پلیمر قادر به تولید لوله های پلیکا در شاخه های 6 متری با طول عمر مفید بالای 50 سال بخصوص در بخش تامین آب و گاز طبیعی می باشد. این نوع لوله ها با دوام بسیار بالا و قابلیت بازیافت چندین بار بدون از دست دادن عملکردهای مکانیکی طولانی مدت، گزینه ای مقرون به صرفه، ایمن و پایدار برای انتقال آب آشامیدنی و گاز طبیعی هستند.

 

روش تولید پی وی سی

به ۳ روش زیر تولید می شود:

روش اکستروژنی : جهت تولید پروفیل، کابل، لوله برق، گرانول سازی و ساخت پنچره می باشد.

روش پوشش دهی دورانی : جهت تولید دستکش های صنعتی و خانگی، توپ های بازی و ….. می باشد.

روش تزریقی یا فشاری : جهت تولید قطعه های pvc سخت و صنعتی می باشد.

تولید لوله پلیکا

انواع لوله پلیکا

لوله پلیکا به سه دسته تقسیم می شود

لوله پلیکا معمولی

لوله پلیکا نیمه قوی

لوله پلیکا قوی

به کارگیری افزودنی های پی وی سی در پروسه تولید لوله و اتصالات رفتار و خواص ویژه ای ایجاد نموده و سبب ارتقاء خواص مکانیکی و طول عمر بیشتر محصول می گردد . این افزودنی ها با در نظر گرفتن نیازهای تک تک مشتریان ، تامین و تولید شده و همواره تاکید و تمرکز خاص بر مشتری محوری و تولید محصولی با کیفیت و یکنواخت وجود دارد .

موارد کاربرد لوله پلیکا معمولی یا لوله پلیکا فشارضعیف

این نوع لوله پلیکا بیشتربرای سیستم تهویه ساختمان ( هواکش ساختمان ) مورد استفاده قرار می گیرد .

آن چیزی که منجر به استفاده زیاد از لوله و اتصالات تک پلیمر نسبت به لوله و اتصالات P.V.C دیگر شده است ، ویژگی های نوین و کیفیت و قیمت مناسب آن می باشد. این شرکت برای تولید محصولات خود روی مواد اولیه و ترکیبات آن توجه خاصی دارد و در همین راستا لوله و اتصالات تک پلیمر به دلیل بهره بردن از مواد اولیه با کیفیت و همچنین استفاده از فرمولاسیون خاص توانسته است با طراحی منحصر به فرد ، لوله و اتصالات  “ بی صدا “ را برای اولین بار تولید و به بازار عرضه کند که نه تنها در ایران جایگاه برتری دارد بلکه در عرصه صادرات نیز محصولی با کیفیت عالی شناخته می شود.آن چیزی که منجر به استفاده زیاد از لوله و اتصالات تک پلیمر نسبت به لوله و اتصالات P.V.C دیگر شده است ، ویژگی های نوین و کیفیت و قیمت مناسب آن می باشد. این شرکت برای تولید محصولات خود روی مواد اولیه و ترکیبات آن توجه خاصی دارد و در همین راستا لوله و اتصالات تک پلیمر به دلیل بهره بردن از مواد اولیه با کیفیت و همچنین استفاده از فرمولاسیون خاص توانسته است با طراحی منحصر به فرد ، لوله و اتصالات  “ بی صدا “ را برای اولین بار تولید و به بازار عرضه کند که نه تنها در ایران جایگاه برتری دارد بلکه در عرصه صادرات نیز محصولی با کیفیت عالی شناخته می شود.

موارد کاربرد لوله پلیکا نیمه قوی

 لوله پلیکا نیمه قوی بیشتر برای سیستم فاضلاب ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد البته از لوله پلیکا نیمه قوی به عنوان غلاف

انواع کابل برق برای محافظ نیز استفاده می شود .

 موارد کاربرد لوله پلیکا فشار قوی

 لوله پلیکا فشار قوی بیشتر برای سیستم فاضلاب در صنعت کارخانه ها به علت تحمل فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرد البته از

این نوع لوله پلیکا نیز به عنوان غلاف انواع کابل برق برای محافظ نیز استفاده می شود .

لوله پلیکا فشار قوی دارای ویژگی های بیشتری می باشد.

به طور مثال این اتصالات قادر هستند تا فشار کاری بیشتری را تحمل کنند. و همین که در زمان هایی که فشارکاری و فشار سیالات

در حال جریان در این محصولات بسیار بالا می باشد بهترین کار خود را به اجرا بگذارند واز درصد بازدهی مثبت خود کم نکنند .

انواع لوله پلیکا بر اساس نوع پلیمر مورد استفاده

لوله پلیکا بر مبنای پلیمر مورد استفاده و مواد افزودنی جهت تقویت و نحوه ی ساخت به دسته های زیر تقسیم می گردند.

1- لوله UPVC :
این نوع از لوله های پلیکا متشکل از پلیمر پلی وینیل کلراید سخت می باشد و در ساختار آنها مواد نرم کننده استفاده نمی شود و در کاربری هایی از قبیل نقل و انتقال آب و سیالات استفاده می گردد و دارای مقاومت بسیاری بالایی می باشند.

2- لوله MPVC :
این نوع از لوله پلیکا ها ساخته شده از پلیمر پلی وینیل کلراید بهینه شده آغشته به مواد افزودنی می باشد که دارای مقاومت مکانیکی بالا در برابر سختی و مقاومت می باشد. از جمله موارد استفاده آن می توان به پوشش سیم های فشار قوی و تصفیه آب اشاره نمود. قطر این لوله از مدل یو پی وی سی کمتر می باشد و به لوله سخت و مقاوم معروف می باشند.

3- لوله OPVC :
ساخته شده از پلیمر پلی وینیل کلراید آرایش یافته در جهت های محیطی و محوری تحت کنترل می باشد و دارای دیواره بسیار ضخیم است . فرآیند تولید این لوله نیز بدین شکل است که در دمای مورد نظر شکل داده می شوند و سپس به سرعت تا دمای محیط خنک می گردد که همین موجب مقاومت بالای آنها در براب خراش و ترک می گردد.

4- لوله CPVC :
این نوع لوله از پلیمر پلی وینیل کلراید کلرینه شده ساخته می شود و به منظور انتقال سیالات بسیار داغ مورد استفاده قرار می گیرد. قدرت تحمل دمایی بسیار بالایی دارد و در برابر جلبک و باکتری مقاوم می باشند.

5- لوله PPVC :
این نوع لوله دارای پلیمر پی وی سی (پلی وینیل کلراید)نرم شده می باشد. وبسیار نرم و انعطاف پذیر می باشد.

استانداردها ی مورد استفاده در ساخت لوله پلیکا

لوله های پلی وینیل کلراید یا هما لوله پلیکا (U-PVC) از دو استاندارد جهانی و ملی تبعیت می کنند که در ذیل به نوع استاندارد و محل کاربری آن لوله ها اشاره می شود :

  1. لوله پليکا فاضلابي – مورد استفاده در داخل ساختمان (زير و روي کار) – مطابق با استاندارد EN1329 و يا استاندارد ملي ISIRI9119 ايران
  2. لوله و اتصالات پليکا فاضلابي پوش فيت – مورد استفاده در محدوده يا خارج ساختمان و جمع آوري آبهاي سطحي (زير خاک) – مطابق با استاندارد EN1401 و يا استاندارد ملي ISIRI9118 ايران
  3. لوله و اتصلات پليکا انتقال آب تحت فشار- مطابق با استاندارد EN1452 و يا استاندارد ملي ISIRI9117 ايران
  4. لوله ها پليکا انتقال آب باران جهت نصب روي کار - مطابق با استاندارد EN12200 و يا استاندارد ملي ISIRI ايران
  5. لوله هاي پليکا انتقال کابلهاي مخابراتي و برق جهت نصب زير خاک – مطابق با استاندارد DIN16873 يا استاندارد ISIRI ايران

لوله پلیکا برق

یکی از انواع لوله پلیکا لوله برق پلیکا می باشد. لوله برق پلیکا با نام لوله برق کاندوئیت هم شناخته می شوند. لوله برق پلیکا بعنوان محافظ یا پوشش محافظت کننده برای هدایت کننده های جریان الکتریکی یا برق و سیم های برق به مصرف می رسند. در حال حاضر لوله برق پلیکا یک جایگزین فوق العاده و مطمئن برای کاندوئیت های فلزی و گالوانیزه و .. بشمار می رود. دلیل این امر مقاومت بالای لوله برق پلیکا در مقابل خوردگی بوسیله مواد شیمیایی، عمر مفید بالای لوله های برق پلیکا و وزن کم آن و قابلیت نصب و کاربری آسان لوله های برق پلیکا می باشد. علاوه بر این لوله های برق پلیکا دارای امنیت بیشتری نسبت لوله فلزی در این امر بخصوص ( انتقال جریان الکتریکی ) هستند. همچنین لوله برق پلیکا دارای مقاومت بالا در مقابل فشار و شکستن است که این موضوع باعث جلوگیری از آسیب های احتمالی مثل جویده شدن توسط حیوانات جونده و فشار ناشی از قرار گرفتن درون بتن و زیر زمین می شود. اما یکی از مهمترین مزیت های لوله برق پلیکا نارسانا بودن آن است که هنگام آسیب دیدن و شوک های الکتریکی سیم های درون لوله، آسیبی به لوله پلیکا و در پی آن محل مورد نظر وارد نمی شود.

مزایای لوله پلیکا

مقاومت در برابر خوردگی : لوله پلیکا غیررسانا است و نسبت به فعل و انفعالات الکتروشیمیایی ناشی از اسیدها و نمک هایی که باعث خوردگی فلزات می شوند مقاوم است . این مشخصه در داخل و خارج لوله پلیکا وجود دارد . در نتیجه لوله در جاهایی که خاک مهاجم است کاربرد دارد .

مقاومت شیمیاییلوله پلیکا در برابر طیف وسیعی از مواد شیمیایی حداکثر تا دمای 140 درجه فارنهایت مقاومت خود را به نمایش می گذارد و همچنین در برابر مواد شیمیایی ای که معمولاً در منازل پیدا یا استفاده می شوند مقاوم است.

مقاومت نسبت به وزن ، سبک بودنلوله پلیکا پیشرفت شگرفی در کاهش وزن لوله داشته و این از نظر ایمنی بسیار مهم است .

انعطاف پذیریمقاومت لوله پلیکا نسبت به شکستگی یک ویژگی بسیار مهم است . در حالیکه لوله پلیکا از ترکیب مواد پی وی سی خشک (U-PVC) ساخته شده تحمل فشار بدون اینکه دچار شکستگی شود را دارد .

مقاومت در برابر ضربهدر شرایط عادی لوله پلیکا به نسبت لوله های ساخته شده از خاک رس بتن و بسیاری دیگر از مواد مرسوم مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد .

ضریب اصطحکاکلوله پلیکا با دیواره های صاف تری که دارد باعث کاهش اصطحکاک سیال و مقاومت در برابر جریان می شود .

کیفیت آب :  لوله پلیکا هیچ تاثیر منفی ای روی کیفیت آب نمی گذارد

عایق حرارتیلوله پلیکا رسانایی حرارتی کمتری نسبت به لوله های قدیمی تر دارد . این باعث می شود که لوله پلیکا برای بسیاری از پروژه های عایق حرارتی مناسب و مطلوب باشد .

لوله کشی پلی وینیل کلرید (PVC) پرکاربردترین ماده لوله کشی پلاستیکی است.

سایر مزایای استفاده از لوله پلیکا عبارتند از:

  • از نظر محیط زیست سالم است
  • عمر طولانی دارد
  • نصب و راه اندازی آسان
  • مقاوم در برابر خوردگی
  • مقرون به صرفه

سایز لوله های پلیکا به میلیمتر

لوله های پلیکا یا همان لوله های پی وی سی (pvc) دارای ابعاد و اندازه های متفاوت از یکدیگر میباشند و هر کدام متناسب با نیاز پروژه دارای ضخامت متفاوت از یکدیگر میباشند .لوله های پلیکا را در انواع معمولی ,نیمه قوی و فشار قوی دسته بندی مینمایند که هر کدام همانطور که گفته شد دارای شاخصه ی وزن و ضخامت بیشتر و یا کمتر میباشند که باستحضار میرسد.

لوله پلیکا ۲۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۲۵ میلیمتر

لوله پلیکا ۳۲ میلیمتر

لوله پلیکا ۴۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۵۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۶۳ میلیمتر

لوله پلیکا ۷۵ میلیمتر

لوله پلیکا ۹۵ میلیمتر

لوله پلیکا ۱۱۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۱۲۵ میلیمتر

لوله پلیکا ۱۶۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۲۰۰ میلیمتر

لوله پلیکا ۳۱۵ میلیمتر

لوله پلیکا ۴۰۰ میلیمتر

سایزبندی انواع لوله های پولیکا فاضلاب به میلیمتر

20 – 25 – 32 – 40 – 50 – 63 – 75 – 90 – 110 – 125 – 160 – 200 – 250 – 315 – 400

سایزبندی انواع لوله های پلیکا فاضلاب به اینچ

2/1 – 4/3 – 1 – 4/1 1 – 2/1 1 – 2 – 2/1 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 8 – 10 – 12 – 14

سایزبندی انواع لوله های پلیکا فاضلاب به سانتیمتر

لوله پلیکا سایز دهانه 2 سانتیمتر ، 2.5 سانتی متر ، 3 سانتیمتر ، 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 – 15 یا 16 – 20 – 25 – 30 – 40 قابلیت تولید دارد.

انواع لوله پلیکا

معایب لوله پلیکا

در کنار تمام مزایایی که لوله پلیکا دارا می باشد و از محبوبیت بالایی در بخش صنعت و ساختمان سازی برخوردار می باشد در این قسمت به چند نقطه ضعف آن نیز اشاره می کنیم تا با رعایت این موارد همچنان بتوانید از این لوله ها به منظور کاربری خود با طول عمر بالا استفاده نمایید. این معایب مانع از خرید و یا ناکارآمد بودن این لوله ها نمی باشد. تنها با مطرح نمودن این موارد می خواهیم به شما در امر نگهداری این لوله کمک کنیم:

  1. این لوله چنانچه در معرض نورخورشید و اشعه آن قرار گیرد بعد از مدتی شکننده خواهد شد. پس باید سعی نمایید در مکانی نصب نمایید که در معرض تابش مستقیم نور خورشید نباشد.
  2. لوله های پلیکا به هنگام دفن شدن در زیر خاک در مقابل نیروها و فشار وارده از سمت ماشین ها و حتی خود خاک مقاومت مکانیکی پایینی خواهند داشت. بنابراین باید توجه نمایید که به هنگام دفن این لوله ها در زیر خاک رینگ استیفنس با روشهایی همچون کمپکت و یا بتن ریزی تقویت گردد.

لوله پلیکا توسط اکستروژن در ابعاد مختلف تولید می شود و عموماً در طول های 10 و 20 اینچ فروخته می شود.

لوله پلیکا در ساخت دیواره جامد یا هسته سلولی موجود است.

ساخت هسته سلولی شامل اکستروژن همزمان حداقل سه لایه از مواد به دیواره لوله است: یک لایه بیرونی جامد ، یک لایه میانی هسته سلولی و یک لایه داخلی جامد. لوله پلیکا مطابق با استانداردهای مختلف ASTM برای کاربردهای فشاری و غیر فشاری ساخته شده است.

مصارف و کابردهای لوله های پلیکا

  1.  زهکش-زباله
  1. فاضلاب
  2. منبع تغذیه
  3. خطوط خدمات آب
  4. آبیاری
  5. مجرا
  6. تاسیسات صنعتی مختلف
  7. لوله پلیکا را می توان بصورت دفنی و روی زمین یا غیردفنی در ساختمان ها بکار برد. همچنین اگر لوله حاوی تثبیت کننده ها و مهارکننده های ماوراء بنفش باشد تا در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت کند و با رنگ لاتکس مبتنی بر آب رنگ شود ، می توان از آن در خارج از منزل نیز استفاده کرد.

 مواد مورد استفاده در ساخت لوله پلیکا در برابر بسیاری از مواد شیمیایی معمولی مانند اسیدها، نمک ها و اکسیدان ها مقاوم هستند.

از آنجا که اجزای سیستم لوله کشی پلیکا در رنگهای متنوعی قابل تولید هستند ، شناسایی کاربرد بسیار آسان بر اساس رنگ آن در جهان طراحی شده است. یک طرح رنگی رایج (اگرچه جهانی نیست):

سفید برای DWV و برخی از کاربردهای کم فشار

سفید، آبی و خاکستری تیره برای لوله کشی آب سرد

سبز برای خدمات فاضلاب

خاکستری تیره برای کاربردهای تحت فشار صنعتی

این رنگ بندی یک استثنا دارد که بیشتر لوله پلیکا سفید برای برنامه DWV و فشار دارای درجه دو است.

لوله پلیکا به عنوان یک ماده قابل قبول برای DWV ، فاضلاب و خدمات آب قابل شرب و توزیع در کلیه کدهای لوله کشی است. این کدها معمولاً محصولات قابل قبولی را برای مصارف خاص بر اساس تعیین استاندارد ASTM شناسایی می کنند.

از آنجا که چاپ روی لوله های پلیکا ساده است ، شناسایی آنها همیشه آسان است. استانداردهای ASTM دستورالعمل قرار دادن لوله پلیکا را به شرح زیر دارند:

  1. نام یا مارک تجاری سازنده
  2. استانداردی که مطابقت دارد
  3. نصب لوله پلیکا آسان است. پیمانکاران عاشق این نوع لوله هستند.
  4. اندازه لوله
  5. تعیین مواد (مثلاً PVC 12454 ، PVC 1120 یا PVC Type 1 ، درجه 1)
  6. DWV ، اگر برای زهکشی باشد
  7. درجه فشار در صورت برای فشار بودن
  8. شماره SDR یا شماره برنامه
  9. اگر لوله برای آب آشامیدنی باشد ، یک مهر و موم آزمایشگاهی یا علامت گذاری مبنی بر مناسب بودن آب قابل شرب است.

 

آموزش لوله کشی ساختمان

موارد مصرف لوله پلیکا

انتقال فاضلاب های خانگی

کاربردهای شهری و صنعتی

شبکه های آبرسانی تحت فشار

پوشش کابلهای شبکه برق و نیرو

پوشش کابلهای مخابراتی

نحوه استفاده از لوله پلیکا در آبرسانی

لوله پلیکا آبرسانی در دو حالت مورد استفاده قرار می گیرد   :

خطوط اصلی جانبی آب که در خاک مدفون است.

انتقال آب به صورت روکار برای داخل و خارج از ساختمان

ویژگی های لوله پلیکای آبرسانی

عمر مفید زیاد در نتیجه بهره وری اقتصادی بالا

استحکام در برابر خوردگی و عدم سائیدگی در نتیجه پایین رفتن هزینه های تعمیر

مقاوم در برابر آتش سوزی در نتیجه شعله ورنشدن شعله

وزن سبک در نتیجه کم شدن هزینه های بارگیری و تخلیه

نصب آسان در نتیجه کاهش و صرفه جویی در وقت

انتقال حرارت بسیار کم در مقابل لوله های فلزی

مقاوم در برابر اسیدها و بازها

مناسب بر ای مناطق زلزله خیز

تفاوت لوله پلیکا

تفاوت اصلی بین لوله پی وی سی و لوله UPVC این است که UPVC حاوی فتالات یا BPA است و این باعث می شود که از آن بتوان برای انتقال آب استفاده نمود و همچنین مقاومت آن در برابر آتش بیشتر بوده ، لذا ایمن تر است . از لوله پی وی سی اغلب برای انتقال آبی که مورد شرب مردم قرار نمی گیرد استفاده می گردد همچنین ازآن برای عایق کابل برق ( محافظت از کابل برق) ویا انتقال کابل برق استفاده می شود .

ساختار لوله پلیکا

پلی ونیل کلراید (PVC) به وسیله پلیمریزاسیون مونومر ونیل کلراید شکل می گیرد . تولید تجارتی قسمت اعظم پی وی سی عمدتاً از طریق بسپارش تعلیقی انجام می شود و از بسپارش های توده ای و امولسیونی به میزان کمتر و از بسپارش محلولی به ندرت استفاده می شود . پلی ونیل کلراید از بلورینگی ناچیزی برخوردار است .تی جی برای آن بالا و به میزان 81 درجه سانتیگراد است ولی میزان این تی جی آنقدر بالا نیست که فرآیند با روش های گوناگون را دچار مشکل کند . در مقابل حرارت و نور نسبتاً ناپایدار بوده و کلرید هیدروژن ازآن خارج می شود . این ماده اثرات زیانبخشی روی خواص اشیا دم دست ( اجزای الکتریکی ) علاوه بر اثرات فیزیولوژیکی برجای می گذارد . پی وی سی پلاستیکی سخت است که به وسیله اضافه کردن روان کننده ها نرم و انعطاف پذیر می شود .

در انتها با توجه به درخواست بسیار زیاد مشتریان برای اتصالات پلیکا به تشریح موارد مصرف انواع اتصالات پولیکا می پردازیم.

لوله پلی اتیلن

لوله کاروگیت

اتصالات لوله پلیکا

اکثر لوله های پلیکا مورد استفاده در لوله کشی فاضلاب ساختمان های مسکونی با اتصال چسبی یا مخروطی پیوند داده می شوند.

اتصالات پلیکا مربوط به این نوع اتصال، بصورت سر کاسه دار است. اتصالات پلیکا دارای انواع مختلفی است. از جمله اتصالات پلیکا می توان چهار راه 45 درجه، سه راه 45 درجه، سه راه 90 درجه، سه راه 90×90×90، زانو 45 درجه، زانو 90 درجه، سه راه تبدیل 45 و 90 درجه، تبدیل، دریچه، سیفون، سه راه دریچه بازدید کامل، بوشن، درپوش، رابط دریچه بازدید، موفه یا پوش فیت و سه راه 45 درجه تمام بوشن و ... در سایز های مختلف را نام برد.

ابزاری که برای اتصال لوله های پلیکا مورد نیاز است عبارتند از:

  • کمان اره: برای بریدن لوله پلیکا میتوانیم از اره نجاری یا اره برقی دندانه ریز و یا کمان اره استفاده کنیم.
  • قلم مویی: برای مالیدن چسب روی لوله و یا داخل سر کاسه باید از قلم مویی با عرض مناسب استفاده کرد.
  • سوهان نیم گرد: برای گرفتن پلیسه ها و ناهمواری های لبه داخلی و لبه خارجی محل بریده شده، از سوهان نیم گرد استفاده می شود.
  • چسب: برای اتصال لوله های پلیکا و اتصالات پلیکا از چسب مناسب استفاده می شود. روش مالیدن چسب به لوله باید طبق دستورالعمل کارخانه سازنده باشد. بعضی از چسب ها را نمیتوان در درجه حرارت های پایین به لوله زد و بعضی از چسب ها زود سفت می شوند وکار با آنها را باید به سرعت انجام داد. چسب غلیظ شده را نباید با استفاده از حلال ها رقیق کرد زیرا چسب در این صورت خاصیت چسبندگی خود را از دست می دهد.

اتصال چسبی یا مخروطی لوله و اتصالات پلیکا به ترتیب زیر صورت می گیرد:

  • پس از اندازه گیری و علامت گذاری محل برش، محل برش را در وسط یک ناودانی چاک دار قرار داده و با استفاده از یک اره دندانه درشت اقدام به بریدن لوله می نمایند.
  • اندازه ای که لوله قرار است در داخل سر کاسه اتصالات یا لوله سر کاسه دار شود را بوسیله یک مداد علامت گذاری می کنند.
  • با استفاده از یک پارچه تمیز داخل سر کاسه اتصالات یا لوله سر کاسه دار و لوله و اتصالات نری را از هر گونه گرد و غبار و چربی پاک می کنند.
  • بوسیله یک قلم مویی مقداری چسب PVC را بر روی قسمت نری لوله یا اتصالات و سر کاسه می مالند.
  • برای جا زدن لوله و اتصالات در داخل سر کاسه ها بایستی ضمن اعمال نیرو به سمت جلو و جا زدن در داخل سر کاسه، لوله را نیز به صورت 360 درجه چرخش داد.
  • پس از جا زدن لوله در داخل سرکاسه اتصالات یا لوله، باید اضافه چسب بیرون زده از اطراف سر کاسه را بوسیله یک پارچه تمیز پاک کرد.

لیست اتصالات پلیکا

اکثر لوله های پلیکا مورد استفاده در لوله کشی فاضلاب ساختمان های مسکونی با اتصال چسبی یا مخروطی پیوند داده می شوند.

اتصالات پلیکا مربوط به این نوع اتصال، بصورت سر کاسه دار است. اتصالات پلیکا دارای انواع مختلفی است. از جمله اتصالات پلیکا می توان چهار راه 45 درجه، سه راه 45 درجه، سه راه 90 درجه، سه راه 90×90×90، زانو 45 درجه، زانو 90 درجه، سه راه تبدیل 45 و 90 درجه، تبدیل، دریچه، سیفون، سه راه دریچه بازدید کامل، بوشن، درپوش، رابط دریچه بازدید، موفه و سه راه 45 درجه تمام بوشن و ... در سایز های مختلف را نام برد.

ابزاری که برای اتصال لوله های پلیکا مورد نیاز است عبارتند از:

  • کمان اره: برای بریدن لوله پلیکا میتوانیم از اره نجاری یا اره برقی دندانه ریز و یا کمان اره استفاده کنیم.
  • قلم مویی: برای مالیدن چسب روی لوله و یا داخل سر کاسه باید از قلم مویی با عرض مناسب استفاده کرد.
  • سوهان نیم گرد: برای گرفتن پلیسه ها و ناهمواری های لبه داخلی و لبه خارجی محل بریده شده، از سوهان نیم گرد استفاده می شود.
  • چسب: برای اتصال لوله های پلیکا و اتصالات پلیکا از چسب مناسب استفاده می شود. روش مالیدن چسب به لوله باید طبق دستورالعمل کارخانه سازنده باشد. بعضی از چسب ها را نمیتوان در درجه حرارت های پایین به لوله زد و بعضی از چسب ها زود سفت می شوند وکار با آنها را باید به سرعت انجام داد. چسب غلیظ شده را نباید با استفاده از حلال ها رقیق کرد زیرا چسب در این صورت خاصیت چسبندگی خود را از دست می دهد.

اتصال چسبی یا مخروطی لوله و اتصالات پلیکا به ترتیب زیر صورت می گیرد:

  • پس از اندازه گیری و علامت گذاری محل برش، محل برش را در وسط یک ناودانی چاک دار قرار داده و با استفاده از یک اره دندانه درشت اقدام به بریدن لوله می نمایند.
  • اندازه ای که لوله قرار است در داخل سر کاسه اتصالات یا لوله سر کاسه دار شود را بوسیله یک مداد علامت گذاری می کنند.
  • با استفاده از یک پارچه تمیز داخل سر کاسه اتصالات یا لوله سر کاسه دار و لوله و اتصالات نری را از هر گونه گرد و غبار و چربی پاک می کنند.
  • بوسیله یک قلم مویی مقداری چسب PVC را بر روی قسمت نری لوله یا اتصالات و سر کاسه می مالند.
  • برای جا زدن لوله و اتصالات در داخل سر کاسه ها بایستی ضمن اعمال نیرو به سمت جلو و جا زدن در داخل سر کاسه، لوله را نیز به صورت 360 درجه چرخش داد.
  • پس از جا زدن لوله در داخل سرکاسه اتصالات یا لوله، باید اضافه چسب بیرون زده از اطراف سر کاسه را بوسیله یک پارچه تمیز پاک کرد.

چهار راه 45 درجه پلیکا:

یکی از مهمترین و پرکاربردترین اتصالات پلیکا می باشد. در خطوط فاضلاب بمنظور گرفتن دو انشعاب از یک خط اصلی از چهار راه 45 درجه استفاده می شود. این اتصال در بیشتر مواقع برای لوله سایز 110 بکار برده می شود. بکارگیری چهار راه 45 درجه موجب صرفه جویی چشمگیری در استفاده از اتصالات می شود، مثلا به جای دو عدد سه راهی می توان از یک عدد چهار راه 45 درجه استفاده نمود.

بوشن پلیکا:

بوشن یا همان رابط پلیکا برای اتصال لوله های پلیکا بدون نیاز به حرارت دادن بکار برده می شود. بوشن اتصالی استوانه ای شکل است که دارای دو سر مادگی می باشد.

درپوش پلیکا:

درپوش پلیکا برای کاربرد مسدود کردن انتهای لوله پلیکا استفاده می گردد.

زانو پلیکا:

زانویی پلیکا بمنظور زاویه دادن به خط لوله پلیکا استفاده می شود. زانو هم از پر کاربردترین اتصالات پلیکا محسوب می شود. زانو در زوایای 22.5، 45 و 90 درجه به تولید می رسد.

سه راهی پلیکا:

سه راهی پلیکا در زوایای 45 و 90 درجه تولید می شود و کاربرد آن گرفتن انشعاب از خط لوله اصلی می باشد. سه راهی پلیکا در سایز های مختلفی موجود است.

تبدیل پلیکا:

تبدیل پلیکا یکی از انواع اتصالات پلیکاست که برای کاهش و یا افزایش سایز لوله پلیکا و اتصال لوله های با سایز متفاوت و یا اتصال لوله پلیکا به اتصالات دیگر با سایز متفاوت بکار گرفته می شود.

سیفون پلیکا:

نام دیگر سیفون پلیکا، شتر گلو می باشد. سیفون پلیکا بمنظور جلوگیری از برگشت فاضلاب و بوی بد آن و همچنین جلوگیری از ورود جانوران از داخل شبکه فاضلاب به درون تاسیسات استفاده می شود. سیفون پلیکا در خروجی راه آب و سرویس بهداشتی و آشپزخانه و حمام بکار برده می شود.

سه راه دریچه بازدید پلیکا:

از سه راه دریچه بازدید پلیکا برای تست آب بندی و همچنین برطرف کردن گرفتگی خط لوله پلیکا استفاده می شود.

موفه پلیکا:

موفه پلیکا نوعی از اتصالات پلیکا است که کاربرد آن مهیا کردن حرکت لوله پلیکا می باشد. استفاده از موفه باعث می شود که از شکستگی اتصالات پلیکا در لوله های اصلی یا رایزر در اثر نشست و تنش تاسیسات جلوگیری شود. همچنین موفه پلیکا این امکان را فراهم می کند که نحوه اجرای نصب سیستم فاضلاب تاسیسات به علت چرخش موفه پلیکا به آسانی صورت بگیرد.

روشهای نصب و اتصال لوله پلیکا

لوله پلیکا بسته به محل نصب از روشهای مختلفی به یکدیگر متصل می گردند که در ذیل به آنها اشاره می نماییم :

1-اتصال لوله پلیکا به روش چسبی
اغلب موارد از این روش جهت اتصال لوله های پلیکا به همدیگر استفاده می گیرد و بیشتر در مواقعی که بخواهیم لوله ها را بصورت افقی به هم متصل نماییم از چسب جهت فیکس نمودن لوله ها در داخل یکدیگر استفاده می کنیم.

2-اتصال لوله پلیکا به روش اورینگی :
این روش شیوه تقریبا جدیدتری در ایران می باشد. نحوه اتصال در این روش خیلی راحت و بدون نیاز به بقیه تجهیزات می باشد و تعمیرات آنها نیز بسهولت انجام می شود.

3-اتصال لوله پولیکا به روش مکانیکی (فلنچی) :
در این روش بواسطه فشرده سازی لاستیک آب بند محل اتصالات را آب ندی و کاملا فیکس می نمایند. اتصال فلنچی ها به لوله ها نیز با استفاده بوشن فلنچی ها و چسبکاری با استفاده از چسب مخصوص می باشد.

4- اتصال لوله پلیکا به روش رزوه ای (پیچی ) :
از این روش فقط در لوله های جدار چاهی و لوله های با ضخامت بالا اعم از لوله های تحت فشار و لوله های استخراستفاده می گردد و روش کم کاربردی در بخش اتصال لوله های پلیکا می باشد.

 

لوله پوش فیت

لوله های پوش فیت فاضلابی را از مواد پلی پروپیلن تهیه کرده که مطابق با استداندارد های روز دنیا می باشد. این مواد کیفیتی منحصر به فرد را به نمایش گذاشته و هرگز پوسیده نخواهند شد.اتصالات در لوله ی فاضلاب برای تغییر جهت جریان و یا توزیع لوله ها استفاده می شود. توصیه می شود تا لوله های فاضلاب طوری نصب شوند و به سرعت جریان مناسب و حرکت را تسریع کنند تا انسداد در لوله ها ایجاد نگردد.

دلیل نگرانی درباره ی تغییر مسیر و سرعت به دلیل آن است که آب درون تخلیه و فاضلاب ممکن است حاوی مواد جامد باشد و نمی توان با آرنج ها و اتصالات دیگر، زهکشی مناسب را ایجاد نمود. بنابراین بهتر است اتصالات لوله های فاضلاب با قطر و سایز مختلف استفاده شود و همچنین در برابر مواد شیمیایی مقاوم باشند.

اتصال لوله های پوش فیت باعث شده است تا این لوله ها به نام Push Fit شهرت یابند. لوله های پوش فیت در انتها دارای یک سوکت بوده که می توان لوله ی بعدی را در آن به راحتی با فشردن آن جای داد. این اتصال موجب می شود تا دیگر نیازی به استفاده از اتصالات دیگر نباشد. سوکت قرار گرفته روی لوله یک طرفه بوده و طرف دیگر به سوکت لوله ی دیگر متصل می شود.

لوله های پوش فیت اغلب مقاوم نسبت به ضربه هستند. این مقاومت شاید در ابتدا به چشم نیاید اما بعد از آنکه از این لوله ها برای مدتی در سیستم های فاضلابی به کار گرفته شدند، خاصیت مقاومت نسبت به ضربه و تنش بیشتر بروز می کند. لوله های پوش فیت همچنین در برابر مواد شیمیایی و مواد اسیدی و بازی مقاوم هستند. دوام این لوله ها در برابر مواد شیمیایی در سیستم های فاضلابی اهمیت زیادی دارد. در واقع اهمیت سیستم های فاضلابی بدان جهت است که اغلب با کنار هم قرار گیری مواد درون فاضلاب مواد شیمیایی تولید می شود که خاصیت به شدت بازی یا اسیدی خواهند داشت. به همین علت بهتر است لوله های قرار گرفته در این مسیر نسبت به مواد شیمیایی مقاوم باشند. از این رو لوله های پوش فیت جایگزین خوبی نسبت به لوله های فلزی هستند زیرا لوله های فلزی پس از مدتی با این مواد شیمیایی از بین رفته و پوسیده می شوند

خصوصیات فیزیکی موجود در لوله های پوش فیت موجب شده است تا این لوله ها در برابر لرزه مقاوم باشند و از طرفی تحمل بالایی را در برابر فشار از خود نشان دهند. لوله های پوش فیت به راحتی با یکدیگر از طریق سوکت هایی که قبلا ذکر شد به یکدیگر متصل می شوند و نیازی به سایر ابزار ها برای این اتصال وجود ندارد. همچنین این خصوصیات در آب بندی لوله ها موثر بوده و نشتی را در نقطه ی اتصال به صفر می رساند.

سیستم های لوله کشی پوش فیت همچنین می توانند به سایر لوله ها با جنس های متفاوت متصل شوند. بدین معنی که اگر در ساختمانی نشتی لوله وجود داشته باشد بدون آنکه در دیگر نقاط سیستم لوله ها را تغییر داد، می توان لوله های پوش فیت را جایگزین لوله ی آسیب دیده کرد. این روند موجب شده تا میزان هزینه برای تعمیر کاهش یابد و استفاده از این لوله ها صرفه اقتصادی بیشتری برای افراد داشته باشد.

علاوه بر این می توان لوله های پوش فیت را در اندازه، قطر و زاویه های مختلف تهیه کرد و این تنوع سبب می شود تا کاربرد لوله های پوش فیت در ساختمان ها بیشتر گردد. سایز موجود در لوله های پوش فیت از لحاظ قطر از ۴ سانتی متر تا ۱۶ سانتی متر و از لحاظ طولی از ۳۰ سانتی متر تا ۳ متر تغییر می کند.

مواد اولیه در سیستم پوش فیت

سیستم پوش فیت به دلیل استفاده از نوعی خاص از پلی پروپیلن در برابر حرارت های بالا مقاوم بوده (HT) و منطبق با خواسته های استاندارد DIN 4102-B1 در شرایط آتش سوزی هم ایمن و خود اطفاء (Flame Retardant) می باشند.

 پلی پروپیلن مورد استفاده در تولید سیستم پوش فیت هرگز دستخوش پوسیدگی نشده و از پایداری بسیار زیادی در برابر مواد شیمیایی موجود در فاضلاب ها برخوردار است به نحوی که pH های ۱۲-۲ را به راحتی تحمل نموده و با الزامات استانداردهای DIN 16934,DIN 6929 مطابقت دارد.

 مقاوت در برابر مواد شیمیایی ، آب بندی کامل و پایدار، عمر مفید و طولانی از خصوصیات بارز حلقه های آب بندی به کار رفته در لوله ها و اتصالات سیستم پوش فیت ساخت معتبرترین تولید کنندگان کشور آلمان و در مطابقت کامل با استاندارد 4060DIN  می باشند.

مزایای استفاده از لوله های پوش فیت:

اولین و بارزترین مزیت لوله های پوش فیت سهولت نصب و لوله کشی می باشد، به این ترتیب که در این لوله ها برخلاف لوله های پلیکا نیاز به گرم کردن لوله و چسب جهت اتصالات وجود ندارد و مانند لوله های پلی اتیلن نیاز به جوشکاری نیز ندارد.

سوکتهای سر لوله و اتصالات پوش فیت بصورت فابریک روی لوله ها موجود است در صورتی که در لوله های پلیکا جهت ایجاد سرهای نر و مادگی از گرما و آتش استفاد می نمایند و درلوله های پلی اتیلن نیز می بایست لوله ها به هم جوش بخورد و با توجه به حساسیت بالای جوش لوله پلی اتیلن به گرد و غبار و چربی، اجرای جوش استاندارد کار دشواری می باشد.

دومین مزیت این لوله ها در مقابل لوله های پلیکا، مقاومت فیزیکی بیشتر لوله های پوش فیت می باشد، به این صورت که شکنندگی آنها از لوله های پلیکا بسیار کمتر است.

لوله های پوش فیت دارای تنوع بیشتری از اتصالات می باشد و با توجه به وجود لوله های یکسر و دو سر سوکت، قدرت مانور بیشتری در زمان اجرا برای لوله کش وجود دارد.

لوله های پوش فیت با توجه به مکانیزم نصب آنها در مقابل انبساط و انقباض خط لوله مقاوم می باشد در صورتی که در لوله های پلی اتیلن جهت دفع انبساط و انقباض لوله ها استفاده از موفه اجباری است و در لوله های پلیکا نیز گرم و سرد شدن لوله و بالطبع آن انبساط و انقباض لوله باعث خارج شدن محل اتصالات از آب بندی می شود .

  • لوله های پوش فیت در مقابل آتش سوزی تا حد بالایی مقاوم تر از لوله های پلیکا می باشد.
  • لوله ها و ارینگ های آب بندی پوش فیت قدرت تحمل سیالات با PH 2 الیPH 12 را دارد .

انواع لوله پوش فیت فاضلابی

پوش فیت بدون صدا True Silent

پوش فیت Pushfit

این دو نوع پوش فیت هر کدام ویژگی های داشته و بر اساس آن ها بهتر است انتخاب انجام شود. درباره ی ویژگی های لوله های پوش فیت معمولی صحبت شد و این لوله ها کاربرد گسترده ای در ساختمان ها دارند.

لوله پوش فیت بی صدا از ساختاری تشکیل شده اند که می توانند از ورود صدا به درون محیط های ساختمانی جلوگیری کنند. صدا در لوله های پوش فیت بی صدا از سطح ۶ تا ۱۷ دسی بل کاهش پیدا می کند. بنابراین می توان گفت که تا حدود زیادی صدای به وجود آمده درون این لوله ها به محیط درز نکرده و بنابراین مناسب ساختمان های اداری و منازل خواهد بود.

کامپاوند لایه ی عایق درون لوله های پوش فیت است که به عنوان لایه ی بیرونی قرار گرفته و از خروج صدا به فضا جلوگیری می کند. علاوه بر این لایه، دو لایه ی دیگر نیز در زیر کامپاوند قرار گرفته اند و به همین دلیل این نوع لوله ها، لوله های سه لایه نامیده می شوند.

سایر ویژگی های لوله های پوش فیت بی صدا همانند لوله های پوش فیت معمولی بوده و تنها تفاوت آن ها در انتشار صدا می باشد. از لوله های پوش فیت بدون صدا می توان در مکان هایی که نیاز به کاهش نویز دارد، استفاده کرد.

تکنولوژی سه لایه ای لوله پوش فیت

یکی از راه های جذب صوت بالا بردن چگالی است. در سیستم های پلیمری مثل لوله پوش فیت دارای چگالی پایینی و برای جذب صوت این لوله ها از تکنولوژی سه لایه ای در آن ها استفاده می شود و از این طریق پایین بودن چگالی را جبران کرد و از این طریق جذب صدا را در لوله پوش فیت سایلنت افزایش داد.

لوله پوش فیت سایلنت با تکنولوژی جدید می تواند صدای ایجاد شده در داخل لوله را تا 17 دسی بل کاهش دهد که این تاثیر زیادی در عملکرد و بی صدایی این نوع لوله ها دارد. سطح صیقلی داخلی لوله باعث می شود که فاضلاب در داخل لوله بدون مشکل عبور کند و امکان گرفتگی لوله را کاهش دهد. لوله فاضلاب سایلنت به دلیل استفاده از تکنولوژی سه لایه ای آن ها دارای مقاومت در برابر حرارت بالایی می باشند همچنین دارای مقاومت ضربه ای بالایی نیز می باشند.

اتصالات اصلی پوش فیت

اتصالات فاضلاب معمولا دارای یک سر سوکت دار می باشند که به وسیله واشر لاستیکی آن آب بند می شوند. این اتصالات شامل موارد زیر می باشند:

سه راهی پوش فیت : سه راهی ها جهت ایجاد انشعاب جدید در سیستم فاضلاب است. سه راهی ها به دو صورت سه راهی 45 درجه و سه راهی پوش فیت 90 درجه تقسیم می شوند. علاوه بر این سه راهی ها به دو صورت سه راهی پوش فیت معمولی و سه راهی پوش فیت تبدیل استفاده می شود که در نوع دوم مسیر لوله علاوه بر تغییر زاویه تغییر سایز نیز دارد.

زانویی پوش فیت : زانویی ها جهت تغییر مسیر در مسیر لوله کشی است. زانویی در سیستم فاضلاب به دو صورت زانویی پوش فیت 45 درجه و زانویی پوش فیت 90 درجه می باشند که در سیستم های فاضلاب برای به جز موارد خاص بایستی از زانوی 45 درجه استفاده کنیم.

لوله های پوش فیت : لوله های پوش فیت در طول های 3 متری تا 30 سانتی در بازار موجود است. همچنین این لوله ها به صورت یک سر سوکت و یا دوسر سوکت به موجود می باشد.

تبدیل پوش فیت : تبدیل پوش فیت را جهت تغییر سایز لوله کشی استفاده می کنیم. به این صورت که یک سر لوله یک سایز و سمت دیگر لوله سایز کوچک تر یا بزرگتر دارد.